Planeta nu mai e a noastra

20.03.2020

E ceva bizar in aer zilele acestea si nu, nu vorbesc de bizareria ce a reusit sa puna lumea cu susul in jos. Daca ati mai avut ocazia sa va plimbati zilele acestea poate ati remarcat ca fosnetul copacilor e diferit, ca pasarile canta mai domol, sunt poate mai vesele. Toata natura imi pare schimbata. Marea o vad doar de la distanta, o mare drama pentru mine, dar da, si ea e diferita. In lipsa activitatii umane sustinute si excesive vecinii nostri de planeta se bucura parca mai mult de spatiu. Mai putina poluare, mai putina agresivitate, toate acestea conteaza pentru vegetatie, pasari si animale. Dar cui ii pasa, Muha, de astea acum, cand ne pregatim de sfarsitul lumii (asa cum o stim noi)? Call me crazy, dar incerc sa vad binele in negura asta de panica si durere. Daca noi suntem izolati, daca noi suferim, ne imbolnavim mintal si trupesc de ce nu ne-am bucura, macar pentru cateva secunde pentru toate florile ce nu mai sunt rupte, pentru toti copacii ce nu mai cad prematur, pentru fiecare caprioara si ursulet ce mai are o sansa cu familia lui? Chiar, de ce nu am face asta? Eu unul, asa am auzit din ciripitul pasarilor astazi, ca ele sunt bucuroase de “concediul” nostru fortat.

Revenind la stirile noastre de zi cu zi, sper ca sunteti bine, ca va pregatiti mintal mai ales pentru ceea ce va urma. Se pare ca zvonul de azi devine confirmarea de maine. Drumul are un singur sens si va tine de fiecare dintre noi sa ramanem intregi la minte. Ganditi-va din timp la sarcini, idei de pus in practica, retete de experimentat, carti de citit, orice numai nu ramaneti prea mult pe ganduri, asta va fi extrem de daunator. Drumul ce urmeaza e deja vazut de italieni, de spanioli, iranieni sau germani asa ca pentru natia romana ar trebui sa fie mai usor. Insa modelul social si politic ce ruleaza zilele acestea in tara, indiferent de cat de bun, prompt sau inspirat este nu va insemna nimic fara aportul tau. Iar asta inseamna incredere, speranta si respect pentru lege si semenii tai. Fara asta nu se va rezolva nimic.

Sunt si stiri bune, de aici din Andalucia, nebunia cumparaturilor a incetat brusc. Dupa cateva zile din saptamana trecuta in care s-au rupt carucioarele cu alimente acum totul a revenit la normal. Oameni putini in magazine, in mare majoritate respectuosi si ordonati si o abundenta oarecum anormala de alimente. Asa ca relaxati-va si voi, crizele moderne nu doresc sa infometeze Omul, ci doar sa sperie, sa il izoleze, in cazul acesta. Consumerismul trebuie sa continue indiferent daca traiesti intr-o tara democratica, comunista sau cu o doctrina politica incerta.