10.04.2020
Of Doamne ce n-as da sa vad un meci in direct, orice, chiar si Voluntari-Clinceni! Ce mi-ar placea sa vad un meci de liga 2 din Spania, mai ales daca e cu Malaga. Si ce extaz ar mai fi Doamne, la un meci de Champions League, miercuri seara, e ora 22:00 si toata lumea e in fata televizoarelor, se joaca returul dintre Real si Manchester City!
Pentru femei banuiesc ca e greu de inteles daca nu imposibil ce vremuri traiam din punct de vedere fotbalistic. Septembrie-iunie, 6 zile din 7 meciuri pe alese. Vineri, sambata si duminica Premier League, La Liga, Serie A, Bundesliga, toate marile echipe se infrunta si TOTUL este la tv, de la 1 ziua pana la 12 noapte. Luni, de multe ori era programata Dinamo, ok, multumesc, e bine ca echipa mea favorita sa joace la o ora si zi fara concurenta. Marti si miercuri Champions League, iar joi Europa League. Practic raiul fotbalistic pe pamant.
Emotia de a face parte dintr-un fenomen mondial ca si Barca, Real, Juve sau Bayern, fie ca si un mic fan, dar si apartenenta la o grupare extraordinara, insa aflata in profunda suferinta cum e Dinamo e unica. Eu tin cu Dinamo de la 4 ani si nu pot concepe ca dintr-o data sa tin cu alta echipa. La inceput, cel mai probabil tineam cu Dinamo pentru ca tatal meu ma arunca in sus, spre tavan cand marca Steaua si atunci ce sa fac sa ii fac in ciuda? Tine cu cel mai mare dusman al tatalui meu. Apoi, cand am inceput sa merg la stadion sau sa inteleg meciuri la tv am asistat la adevarate batalii cu Liverpool si Hamburger SV unde am vazut gigantii: Augustin, Multescu, Dragnea sau Orac si am fost cucerit definitiv. Si desi sunt un cunoscator si fidel culorilor nu am nimic cu nimeni, poti sa tii cu cine vrei atat timp cat nu te iei de mine, de ai mei.
Popularitatea acestui sport vine din faptul ca de aproape 200 de ani orice copil, taran, inginer, bogatas sau student a putut sau a avut ocazia sa dea cu piciorul intr-o minge. Iar daca copilaria ta a implicat jocuri cu mingea si esti barbat e aproape imposibil sa nu iti placa aceasta conexiune ce trebuie sa devina perfecta pentru ca 11 oameni sa se armonizeze si sa ajunga sa dea un… gol. Absolut, rugby-ul e un sport mai special, mai spectaculos, mai nobil as adauga, insa este si un sport mai elitist. Daca credeti ca e scump sa mergi la un meci de Campionat Mondial sa vezi Romania-Franta gandeste-te ca biletul la un meci de rugby Noua Zeelanda-Argentina costa mult mai mult. Iar competitiile finale se tin de obicei in tari indepartate.
Mingea de fotbal a fost si va ramane cel mai bun misionar. Cineva, candva a dus o minge in Uruguay (apropo, prima campioana mondiala), in Australia, Mexic, Iran sau Africa de Sud. Si in orice teritoriu niste tineri au inceput sa dea cu piciorul, sa iasa din casa, din Matrix-ul familiei amarate sau sarace si sa uite de tot si de toate timp de o repriza, doua si de ce nu, prelunguri. Ceea ce face din fotbal o “religie” mai de succes ca si crestinismul. Iar stadioanele sunt cele mai mari temple functionale. Unde energia este atat de intensa, atat de vibranta si pozitiva, incat orice necaz isi gaseste rezolvarea in speranta sau macar intr-o amagire.