Da cu timpul ce ati avut?

27.03.2020

Pentru mine timpul si trecerea lui este un mister mai important ca subiectul zilei. Stiu foarte clar ca fiind copil timpul era exact ca si cum ne spunea Einstein. Trecea ca infernul lui Dante in timpul scolii, rapid ca Starship Enterpise in pauze, chinuitor cand trebuia sa imi fac temele sau cand mergeam la bunici si ca o pasare colibri cand jucam nemteasca in spatele blocului sau cand mergeam la Maieru. Deci nu imi spune mie ca timpul se masoara in minute sau zile, nu mai am cum sa te cred. Timpul meu se masoara in emotii, in cornere si penaltiuri daca vrei, in copii nascuti si iubiri ratate. Dragii mei, timpul exista doar pentru cei ce vor veni, ei, daca vor dori o sa poata sa masoare faptele noastre in ani si luni sau in termeni ce o sa le convina. 

Eu unul nu stiu unde au alergat zilele, secundele si decadele, insa imi aduc aminte de aproape orice om pe care l-am intalnit, cu care am baut sau am fumat, cu care am creat o mica istorie sau cu care am ras tampit. Ii mai stiu si pe cei ce m-au abandonat, iar timpul lor este din nou, uite, mai bizar as spune. Ca nu le dedic mai mult sau mai putin, dar timpul celor pentru care nu mai existi este impalpabil. Pentru ca in momentul in care nu mai furnizezi servicii, bani sau influenta, puf, ai disparut. 

Si ca sa imi mai confirm inca o data ca sunt de acord cu teoria lui Einstein, incearca sa faci alaturi de mine un exercitiu, ce faceai acum 3 saptamani, dar de Craciun? Unde ai fost in vacanta vara trecuta? Dar de ziua ta? Te anunt ca toate lucrurile de care te intreb nu s-au intamplat nici acum 3 saptamani si nici acum cateva luni. Acestea s-au intamplat intr-un alt secol sau mileniu daca e tot sa ne raportam la unitati de masura nesemnificative in acest moment. Pentru ca sub nicio forma ce se intampla acum nu mai are legatura cu zilele noastre, cu ce stiam, ce masuram, ce radeam si ce traim. Si atunci practic este asa de departe incat amintirile noastre nu mai pot sa se raporteze la aceste vremuri ca si cum a fost… ieri. 

Istoria adevarata se scrie in timpul scenelor dramatice. Daca ne-am imaginat vreodata ca viata noastra e o pagina de istorie, cu acele banalitati minunate la care tanjim acum, ne-am inselat. Istoria e compusa din razboaie, tradari, molime, catastrofe, religii si manipulare, nu din pace. Pacea e doar de umplutura si nu va ramane de povestit nepotilor. Insa astazi, maine si poimaine, cand timpul si amaratele sale unitati de masura nu mai conteaza, traim in plina istorie.