Nerja, bijuteria sudului

Ma acuza lumea ca scriu prea des despre subiecte hipsteresti, de parca si stiu eu ce inseamna asta, dar mi se recomanda totusi sa scriu despre locuri pentru “omul de rand”, cel care merge in vacanta cu familia sau cu amanta sau mai grav, cu socrii. Si cum imi place sa primesc astfel de recomandari si sa si ma supun lor, astazi detaliez o zona excelenta pentru a petrece o vacanta de minim o saptamana.

Nerja, e cunoscuta de spanioli pentru ca in anii 80 s-a filmat aici un serial de succes numit “Verano azul”, asa ca de la Madrid pana la Bilbao sau de la Almeria pana in Zaragoza, toata lumea a auzit de Nerja. Dar asta nu inseamna ca spaniolii inca mai frecventeaza aceasta statiune. Din exterior pare ca oraselul de 20 000 de locuitori este “condus” de nordici, englezi, belgieni sau olandezi. Densitatea lor este clar mai mare decat a localnicilor. Astfel, s-a ajuns ca multi dintre ei sa prefere sa locuiasca in satelele sau orasele de la 10-20-30 de km si sa isi inchiriezi casele expatilor. Dar ce face Nerja asa de atragatoare, asa de interesanta?

  1. Apa marii de o claritate si un albastru pe care rar il intalnesti pe Costa del Sol. Posibilitatea de a alege din cateva plaje citadine, micute ce e drept sau de a ajunge relativ repede, in 15-30 de minute la plaje salbatice in rezervatii naturale. In oras recomand: Playa de la Calahonda, exact sub Balcon Europa, Playa El Chorrillo si evident cea mai mare dintre ele Playa Burriana, care ofera si cele mai multe posibilitati.
  2. Balcon Europa si stradutele centrale. Daca sunteti amatori de selfie mergeti, daca va place la nebunie inghetata mergeti, o sa aveti de ales dintre cel putin 40 de feluri, daca va plac stradutele micute cu ateliere de pielarie mergeti, daca va place mancarea spaniola, italiana, franceza sau greceasca mergeti, daca vreti doar sa stati la soare/umbra in timp ce un trubadur canta intr-un colt mergeti.
Credit foto Pablo Capilla

3. Cueva de Nerja. O pestera incredibila, situata la 158 de metri fata de nivelul marii, cu o lungime de mai bine de 4 km si cu o galerie turistica de mai bine de 100 000 de m cubi. A fost descoperita in 1960 si contine picturi rupestre care au o vechime estimata de 45 000 de ani. In afara de o plimbare si putina istorie, puteti asista daca sunteti norocosi si la concerte in interiorul pesterii. De la Yehudi Menuhin pana la Monserrat Caballé sau José Carreras, pana la actualii Pablo Alboran sau Barbara Hendricks, toti au incantat audienta cu cate un concert in acest loc inedit si spectaculos.

Credit video Fundación Cueva de Nerja

4. Frigiliana. Aflat la doar 7 km de Nerja, acest sat maur alb este prezent in toate topurile de gen. Nu poti face o vacanta aici fara sa vizitezi Frigilliana. Pentru noi este unul din locurile favorite unde ne intoarcem de fiecare data cu mare placere. Stradutele cu case albe, usile de lemn vopsite in diferite culori, florile parca pictate ce se afla in fata fiecarei case, toate acestea au un farmec aparte. Recomand, de asemenea sa cumparati miere de melasa sau “Miel de Caña”. Aici am aflat ca ar fi cea mai santoasa forma a zaharului. Merge ca indulcitor, dar si ca sos pentru… vinete prajite.

Credit video Panoramicas Al Sur

5. Proximitatea. Cu Malaga, Granada, Cordoba si chiar daca sunt usor mai indepartate: Gibraltar, Sevilla, Ronda sau Cadiz.

Si daca aveti nevoie de cazare si nu va descurcati cu booking.com, apelati cu incredere. In rest, cerul albastru de Andalucia, va asteapta.