Vara in Andalucia

Ti s-a pus pata sa mergi in Spania la plaja in iulie sau august. Bravo Mihai, esti singurul care s-a gandit la asta. O sa ai o experienta exact pe gustul tau, oamenii se vor da la o parte din calea ta mai abitir decat valurile Marii Rosii, mancarea va fi ieftina si facuta doar de bucatari cu stele Michelin, apa marii calduta si nici urma de canicula. Sau nu?

In iulie si august in Andalucia precum si in restul Spaniei, se rastoarna carutele cu turisti si nu numai. In cazul in care ati luat decizia, nefericita de altfel, de a petrece vacanta musai in iulie sau august pe aici, tineti cont de cateva aspecte.

  • Spania este a doua cea mai vizitata tara din lume dupa Franta. Asta inseamna ca anual 81,8 de milioane de oameni misuna prin toate cotloanele tarii, iar in iulie&august, evident pe plaja.
  • Daca nu ai probleme cu aglomeratia e ok, hai, dar mai ia in considerare ca in afara de turistii din Norvegia sau Anglia in iulie si mai ales in august, localnicii migreaza intr-un procent covarsitor spre plajele din Andalucia. Si nu ma refer la cupluri, ci la familii cu bunici, nepoti, stranepoti, catei, frigidere, mese, corturi, umbrele si scaune de plaja.
  • Ti-ai luat cazare cu piscina? Sper ca iti insusesti si faptul ca o sa fii parte din supa umana zi de zi pe toata perioada vacantei tale.
  • Daca in cursul saptamanii zici ca e cat de cat in regula asteapta-te la adevaratele “invazii” din weekend sau cu ocazia evenimentelor speciale.
Plaja din Torre del Mar cu ocazia Festivalului Aeronautic

Temperatura apei si a aerului

Zilele aceastea in Gran Canaria, se petrece o mare drama, ard mai bine de 6000 de hectare si peste 4000 de persoane sunt evacuate. E bine de stiut ca in general aceste incendii NU incep datorita faptului ca afara sunt, sa zicem, 38 de grade. Incep pentru ca la 35 de grade don Miguel, se apuca sa sudeze la ferma lui din varful dealului si “sa vezi”, “total intamplator” sar niste scantei si incepe sa arda tot. Temperaturile inalte si vantul doar intretin focul. Si doi, exista multi piromani care cu asta se ocupa. Da, este horror, dar este adevarat.

In cazul in care esti maniac cu rubrica meteo nu lua in considerare faptul ca se spune ca “arde Andalucia din cauza caniculei”. Arde eventual de la atatea gratare incinse, castroane cu paella s.a.m.d. Pe coasta in acest moment sunt 28 de grade, iar temperatura apei este de 23 de grade. Conteaza foarte mult faptul ca esti langa mare, astfel ca o sa te simti chiar foarte bine la umbra sau seara cand se poate ajunge si la 19-20 de grade. DA, in cazul in care ai proasta idee de a lua cazare in Granada sau in Sevilla, nu ai nici o salvare, te-ai aruncat intr-un cazan si iti meriti soarta.

Daca pot sa iti promit solemn ca nu o sa existe nici o picatura de ploaie pe perioada vacantei tale, NU pot sa spun ca exista o temperatura constanta a apei. Azi sunt 23, saptamana trecuta au fost 19. Acest aspect tine exclusiv de faptul ca litoralul Andaluciei este in apropierea Gibraltarului, asa ca orice curent din Atlantic este resimtit rapid si aici. Pentru tot ce tine de vreme in zona iti recomand site-ul El Tiempo, in afara de temperaturi pe ore sau zile exista sectiuni de sporturi acvatice sau de plaja, extrem de utile.

“Peisaj” tipic pentru Andalucia

Daca totusi toate argumentele astea nu te-au convins, daca Gigel si Ancuta, copiii tai au vacanta si nu poti decat acum, sa stii ca nu e musai sa ai o vacanta ratata. Inarmeaza-te cu toata relaxarea din lume, profita de soare, dar nu uita de crema de protectie, mergi cu copiii la aqua parcuri si spatii de joaca in aer liber, participa la concertele gratuite organizate de primarii, dar si la marile evenimente organizate impecabil in spatii speciale si hidrateaza-te cu cea mai buna bere locala, Victoria.