Virusii nu ucid asa cum ucide ignoranta, rautatea si superioritatea.

17.03.2020

Virusii nu ucid asa cum ucide ignoranta, rautatea si superioritatea.

In toata Spania sunt probleme mari in aceste zile. Lumea reactioneaza cum poate, unii mai bine, altii mai rau, dar in mare parte oamenii au inteles despre ce e vorba si cum trebuie sa se comporte. Daca ieri am discutat putin despre faptul ca in general daca sunt oameni pe strada la taclale sunt varstnici, astazi despre a doua categorie care din pacate e prezenta activ in aceste zile. Strainii si turistii straini. Spun odata doar strainii pentru ca Spania are ca si rezidenti in afara de o gramada de romani si marocani, englezi, norvegieni, suedezi, belgieni si multe alte natii din Europa si nu numai. Insa marea majoritate sunt englezii, nordicii si germanii. In Torrox de exemplu “sefi” sunt germanii. Carciumi, cafenele, patiserii cu meniu exclusiv in germana, ii auzi la fiecare colt, sunt proprietari de case, au propriile asociatii, sunt o gramada. Intamplator sau nu, in aceste zile am vazut cele mai multe apeluri de a sta linistit in casa din partea primarului din Torrox, in germana prima data si apoi in spaniola. Intamplare?

In Tenerife o cucoana englezoaica ce era cazata la un hotel si-a luat costumul de baie si a intrat in piscina. Piscina care era inchisa, ingradita cu banda “do not cross” ca orice alta piscina, parc, parculet sau plaja de pe tot teritoriul spaniol. Vaca (scuzati-ma cornutelor din toata lumea) facea o baita dupa ce (probabil) isi inecase si gatul in vreo cinshpe beri, dadea din maini pe spate si mai mult striga in gura mare ca nu ii pasa, ca nimeni nu are dreptul sa o impiedice sa isi scalde trupul scarbavnic in piscina. Asta in timp ce zeci de alti turisti o filmau si asistau ca ultimii fraieri la aceasta scena jenibila. 

In prima zi de carantina in Nerja, in zona Balcon Europa se plimbau vreo 15-20 de turisti ce se plictisisera de stradutele pustii si erau si tzupalatzi ca nu sunt deschise pub-urile. Din masina politistilor se auzea insistent, intrati in hotelul dumneavoastra, va rog intoarceti-va in camerele voastre. 

Nu spun ca nu exista romani ce nu fac magarii aici, cu siguranta sunt si cu siguranta vor mai fi, chiar si in aceste vremuri. Dar inca nu am intalnit unul care sa nu stie sa vorbeasca spaniola, sa isi salute vecinii, sa stie sa se exprime cand e in contact cu o autoritate sau vanzatoarea de la Mercadona. Uneori (parerea mea) sunt prea umili, insa asta e alta discutie. Marea majoritate a natiilor evocate mai sus NU doresc sa invete spaniola, aleg sa spuna ca nu Stiu sa vorbeasca in spaniola si mai mult, am auzit cazuri cand o nemtoaica se ratoia la magazin in germana si o certa pe vanzatoare ca de ce nu intelege, de ce nu ii raspunde in germana. Nu odata mi-a crapat obrazul de rusine cand la casa de marcat o astfel de relicva a cuceritorilor saxoni sau vikingi striga in limba ei la vanzatoare. Acestia sunt in aceste zile si cei mai vizibili, cei mai dobitoci dintre cei pe care ii vedem pe strazi fara niciun motiv. Ca ei pot mah, ca ei sunt neam de cuceritori, ca ei din pensia de stergator la fund in Germania pot sa aiba o casa si sa traiasca decent, iar un roman ce a facut acelasi lucru 30 de ani trebuie sa continue sa faca asta si la 60 de ani pentru a supravietui.

Astazi am luat decizia de a intra pe site-urile de stiri si de agonie sociala o data/zi. Nu Stiu daca o sa ma pot tine de aceasta intentie, dar sunt dator sa incerc. Nu fac rau bolile, atat cat fac oamenii.

Iar ca ziua sa se termine apoteotic am luat bataie si la scrabble de nici fulgii nu au mai ramas de mine. Io-Mihaela 0-1. Dar e doar inceputul! Cu cate 6 consoane pe tabla in 80% din timp nici Han Tataru nu facea mai mult.