02.04.2020
Cand a fost difuzat primul “fake news”? Cel mai probabil cand oamenii au inceput sa vorbeasca. Pentru ca odata ce tu emiti o terorie devine adevarul tau si fara discutie, sunt chiar de acord, este adevarat. Pana la momentul in care imi spun si eu parerea pe tema respectiva. Si tot asa. De ce un adevar rostit de un presedinte este mai valoros decat cel spus de badea Gheorghe din Cucuieti de Vale? Doar pentru ca la un moment dat clasele sociale s-au desfacut si separat in asa hal incat cei cu bani au mai mult adevar decat ceilalti.
Daca e un subiect la care nu sunt bun si despre care nu vreau sa imi dau cu parerea acesta este Romania. Nu ma pricep la Romania, nu stiu ce e pe acolo, mie nu imi e dor de Romania, pe mine Romania ma doare. Intr-un mod brutal, prin oase si prin sange ma doare. Sa aud ca medicii isi dau demisia cu zecile si sa ma pun in pielea lor goala la propriu cand intra intr-o sectie total neprotejati. Cand citesc ca un amic posteaza opinie pe pagina lui de facebook, o parere-pur si simplu, iar la momentul doi este linsat, injurat sau adulat. Cand vad aceasta scindare fara margini in aceste momente in care unitatea este cea mai efectiva arma. Insa cand tu te indepartezi de ceea ce te poate salva nu cred ca mai ai vreo sansa. Nu in acest razboi cu virusul, ci tu ca natiune punct.
Ceea ce se intampla in acest spatiu “inchiriat”, pe site-ul acesta este in primul rand un exercitiu, o incercare de a fi (inca) normal, de a face zilnic un ceva, de a avea cadenta, exercitiu. Sub nicio forma nu e un manifest, nu am pretentia ca sunt vreun guru sau vreun mini-Che, insa da, ideile astea sunt zestrea mea si desi uneori sunt dezamagit de calitatea scrierii mele sunt obligat sa continui.
Revenind la subiectul Romania, in cazul in care aveti inclinatii asemanatoare cu ale mele si va place sa si intelegeti lucruri, doriti sa cercetati istoria si sa va linistiti cu privire la anumite subiecte, va recomand sa cititi cartea “De ce romania este altfel” de istoricul Lucian Boia un om “putin” mai indreptatit sa comenteze si sa explice de ce suntem asa. Cartea lui este o lectura facila si rapida si cel putin pe mine m-a linistit pe subiect. De fiecare data cand Mihaela sau vreun amic se aprinde si spune ca romanii sunt buni, unici, rai, hoti, cretini, destepti, corupti sau oricum altfel mintea mea merge direct la aceste explicatii argumentate pe istorie, pe logica de bun simt, pe deductia personala. Si asa ma linistesc destul de rapid. Pentru ca in momentul in care am decis sa plec, cumva, am renuntat si la dreptul de a-mi da cu parerea despre romani si Romania. E ok, sunt deja milioane de parelologi pe subiect.
Iar la final doua lucruri: nu, nu va fi mai bine in Romania nici maine si nici peste 20 de ani sau 200, istoria spune asta. Si doi: si ce spun eu si ce emite maestrul Lucian Boia sunt pana la urma doar niste adevaruri personale si automat sunt supuse subiectivitatii.