Stop joc

01.04.2020

Spuneam zilele trecute ca lumea vorbeste vrute si nevrute pe internet. Unde are loc academicianul, incape acum si narodul satului cu tot cu opiniile lui obtuze. Insa internetul nu a adus doar “napasata” asta, o voce pentru submediocrii, ci a mai adus doua lucruri foarte bune, una de care ma bucur si eu: comunicarea rapida si simpla cu cei dragi, iar cealalta este posibilitatea de a te organiza si de a comunica cand pui la cale un eveniment insemnat, o revolutie de exemplu. 

O simpla cautare a termenului “twitter revolution” aduce 534 milioane de rezultate. Iar daca sapam mai adanc descoperim ca sunt cateva locuri unde vorbele de pe interet s-au materializat in strada. Wikipedia indentifica Republica Moldova, Iran, Tunisia, Egipt si Ucraina ca fiind locuri unde tocilarii de pe net au devenit eroi in piata publica. Iar asta  era de neimaginat acum cativa zeci de ani, sa nu mai vorbim de sute sau mii de ani. Imi imaginez ca au durat luni de zile pana cand Horea, Closca si Crisan au reusit sa se vada la o cinzeaca, darmite sa puna la cale o rascoala ce a durat mult, aproape doua luni! Insa daca tot e sa aberam (dezvoltam) pe teorii ale conspiratiei as spune ca in curandul de neinchipuit acum, dar foarte posibil dupa ultimele evenimente urmatorul mare virus nu va mai ataca oamenii fiziologic, ci va ataca oamenii unde ii “doare” mai mult in epoca in care traim. 

Imagineaza-ti doar. E sambata si iti iei pranzul. Te-ai trezit la 9 nu la 7 Dimineata ca in timpul saptamanii si te-ai rasfatat cu o cafea buna, in cel mai bun loc din oras. Langa cafea ai pus si croissantul si apoi ti-ai scos sotia si copilul la plimbare. Ai gatit tu la pranz si gata, acum poti sa iti iei partea a 2a de rasfat, meciul tau favorit din Premier League, Manchester City-Liverpool. Uff si cat ai mai asteptat acest meci. Dai drumul televizorului tau de 86 inch si gata, a inceput. Din primul minut se joaca exact cum iti place tie, pe contre, deschis. GOOL! A marcat Liverpool si zbang, transmisia se intrerupe. F!%$@! Injuri, strigi, te calmezi, dai pe alt canal, nimic. Intri pe aplicatia de pe telefonul tau, dar constati ca nu merge wifi-ul, dai pe date, nu merge nici 6G. Vrei sa il suni pe Costel, prietenul tau fan City si nu ai semnal. Trece o ora, doua, o zi si nimic. Luni dimineata te urci in masina ta Tesla si nu porneste. Toate comenzile vocale nu pot fi folosite. Ajungi cu bicicleta la munca si esti socat, ce e cu coada asta imensa in fata sucursalei bancare unde lucrezi tu? Ei bine, da, nu mai merge internetul, oamenii au venit sa scoata banii cash, dar nu pot face asta, cum poti verifica contul clientului daca pentru a accesa baza de date ai nevoie de internet?

Si aberatiile ar putea continua pe zeci si sute de pagini. Mai mult, nici macar nu sunt original, sunt o gramada de filme, seriale si carti pe tema asta si marea majoritate au fost privite ca niste “prostioare” sau in cel mai bun caz ca reusite pentru amatorii de SF. Insa daca tot vorbim de filme si carti cu “prostioare” exista tot o gramada cu subiecte de genul o epidemie schimba total omenirea. Si nici aceastea nu au fost luate in serios. Ne uitam acum la filmuletul cu Bill Gates si ne pare rau, nu am facut nimic, nu au facut nimic. Insa de acum inainte orice e posibil, iar un scenariu prostesc in care se opreste electricitatea si implicit internetul devine incet, incet… vizibil. Celor ce-l vor Prinde in direct le urez vizionare placuta.