Fericiti cei ce lucreaza

13.04.2020

Se rade intr-un mare fel zilele astea pe internet. Si e ok, mai ales pentru moral, sa iesi din Matrix-ul in care suntem cu totii, insa desi unii rad mai tare si altii mai pe sub mustata, nimic esential nu se schimba. Pentru nimeni. In Italia au trecut 45 de zile, in Spania 30, iar casele si blocurile sunt tictsite cu oameni ce stau. Ce se simt inutili si nu stiu efectiv sa traiasca in casa nefacand nimic. Mai mult, privesc cu jind cand vecinul de la patru pleaca la munca. El e gunoier, wau! Il invidiez, as vrea sa fiu si eu gunoier, sa ies din casa si sa stau la munca opt ore.

Evident ca muncind ai parte si de bani, automat lucrurile sunt mai ok. Iesi din casa dimineata, nu trebuie sa mai stai cu copiii ce sunt la fel de hiper activi ca inainte, insa de data asta au la dispozitie doar sufrageria, iti vezi colegii, mergi pana la munca ceea ce deja este un mare lucru si apoi cele opt sau zece ore le petreci uitand, pe cat se poate, in ce mare rahat suntem cu totii.

Ceea ce unii striga pe net, de genul “REPORNITI ECONOMIA!”, nu mai e doar o miza economica (cred ca deja suntem suficient de maturi sa intelegem ca daca nu muncim o sa facem in curand cu totii foamea) este o miza mult mai mare, a pastra masa principala a unei natiuni intreaga la cap. Pentru ca in cazul lipsei de bani te mai descurci o luna doua, imprumuti bani si iti cumperi strictul necesar, nu mai platesti ratele, asta e. Dar in momentul in care neuoronii tai sunt imprastiati si pierduti nu mai esti productiv nici azi si nici maine. Iar in momentul in care nu produci nimic nu mai esti interesant pentru nimeni. 

Liderii politici conjuncturali trebuie sa aleaga acum. Contaminarea necontrolata si repornirea moralului si implicit a economiei sau conservarea pe termen nelimitat si riscul de avea in scurt timp hoarde necontrolate. Realist vorbind cred ca povestea aceasta de cosmar va avea mai multe valuri. Tsunami-ul pe care inca il traim si inca nu stim daca suntem cocotati in varf sau mai avem de urcat si inca alte cateva valuri. Unul garantat in toamna cand vara va aduce putin mai multa miscare, concedii, evadari de weekend, iesiri in natura si altele ce vor fi controlate doar de vaccin si tratament. Insa niciun val nu va lovi asa de tare ca acela al oamenilor alienati, zacuti si nemunciti. De un asemenea impact ar trebui sa se fereasca orice politician.