Gibraltar. Pe bune?

As vrea sa imi explice cineva ce e cu fascinatia asta, apropo de Gibraltar. Din 10 oameni cu care vorbesc despre planificarea unei vacante in sudul Spaniei, 9 ma intreaba, ok si Gibraltar? Spune-ne de Gibraltar. Acum ca insistati, va spun, dar inainte de toate sa stiti ca eu unul spun ca va pierdeti timpul si mai ales banii. Eu am fost o singura data cu prietenul Adrian si m-am lecuit, nu mai merg nici platit. A fost bine pentru el, insa doar pentru ca si-a cumparat dintr-un super market una bucata ciolan afumat de mare calitate. Britanica, evident.

17.09.09 si vreo 10 kg in plus

Teritoriul britanic, aflat pe teritoriul spaniol si propus a fi denumit recent ca si colonie britanica, se situeaza la 137 de km de Malaga, ceea ce inseamna o ora si ceva pe autostrada. Mare atentie, exista varianta de a merge pe AP7, adica autostrada cu plata, mai rapid, dar si pe cea fara plata A7, care la un moment dat devine mai lenta in zona Mijas, deci veti face mai mult pe A7. Odata ajunsi va fi spectaculos, sau nu, sa observati ca vama este situata oarecum pe pista de aterizari/decolari a aeroportului. Asta inseamna ca daca vine un avion se pune bariera, se asteapta, se urmareste aterizarea, se aplauda eventual si doar apoi, cu treaba buna, puteti intra in Gibraltar.

Cel mai important punct de atractie este observatorul situat in varful stancii. Dar ca sa ajungeti acolo, trebuie sa platiti cate 25 de lire de persoana si 16 pentru un copil. Iar in varf sa fiti pregatiti sa fiti luati la rost de maimute ultra-mega-obraznice. In sensul in care chiar va iau cu japca telefonul, punga de chipsuri sau suta de euro, asta in cazul in care doar stati asa, la misto cu 100 de euro in mana. In aceeasi bani mai puteti accesa cateva tunele (cele din al doilea razboi mondial se platesc separat) si puteti privi catre muntii Atlas. Daca nu e ceata.

Odata rezolvat aceast “mare” obiectiv , “e musai” sa va plimbati prin centrul orasului. Nu e o adevarata minune. Adica niste puburi, cateva terase si multe, multe magazine cu alcool si tutun la preturi mai bune ca pe teritoriul spaniol. Deci daca v-ati dorit o vacanta cu multe spirtoase si tigari ieftine e clar, Gibraltarul este destinatia potrivita.

In concluzie, cu Gibraltarul e ca si cu piftia. Unora le place sa o manance, mie nu.