7 motive pentru care Málaga e mai cool decat Barcelona

Pauza. Sa lasam hoarda de revoltati sa injure, sa ma blameze pentru titlul asta, sa imi dea lectii, sa imi spuna cat de mult gresesc si o pauza mica pentru mine doar cat sa spun, nu imi pasa, mergeti voi bre la Barcelona, eu raman malagueño para siempre.

Credit foto Ok Rent a Car
  1. Vremea. Cu mai mult de 300 de zile de soare pe an, Málaga este superioara nu doar Barcelonei ci si multor altor orase care sunt destinatii turistice. Ca degeaba e misto Viena sau Amsterdam, daca e musai sa iti pui si umbrela sau cojocul in bagaj.
  2. Densitatea de turisti. Daca e ceva ce urasc cand vizitez un oras este sa merg bara la bara pe trotuar, cu oameni care isi baga involuntar degetul in nasul meu. Nu ma plang, odata in Barcelona am mancat o inghetata intreaga de la un necunoscut, asa era (este) de aglomertat. Povestea asta NU o sa o intalnesti in Málaga decat in cazuri exceptionale (Craciun si Semana Santa) si doar pe doua strazi.
  3. Proximitatea. Centru-Port Málaga 1,5 km. Centru-Port Barcelona 6,7km. Málaga are totul la indemana. Intr-un perimetru de maxim 10 km2 ai istorie, sport, gastronomie, arta, muzee, moda si cultura. Daca iti place sa mergi pe jos o sa fii cucerit. La fiecare pas este ceva de vazut, de pozat, de memorat in inima.
  4. Mancarea si preturile. Fiecare oras turistic are pacatele lui asa ca incep acest punct prin a spune unde sa NU mancati: in port si in zona ultracentrala. Incercati tavernele din zona Soho sau daca vreti sa probati adevarata bucatarie andaluza mergeti in El Palo. Oarecum central Brunchit, pe plaja El merendero de Antonio Martín. La restaurantul El Tintero, de exemplu nu exista meniu, chelnerii ies cu ce e gata din bucatarie strigand in gura mare: “calamaritos fritooos, gambas al pil-pil” iar tu poti sa ridici mana si sa primesti un platou. La final se calculeaza numarul de platouri.
Credit video #lovingmalaga

5. Provincia Málaga, munte si mare. Totul este conectat foarte bine. De la aeroport pana in centrul orasului poti sa mergi cu metroul sau autobuzul, iar din gara sau autogara centrala ai conexiuni rapide la preturi foarte bune cu toate obiectivele interesante din provincie. Incearca Ronda, Nerja+Frigiliana, Antequera sau daca asta e filmul tau, Marbella.

6. Oamenii. Stiu din proprie experienta ca oamenii care locuiesc in orase mari ca Bucuresti sau Barcelona par/sunt mai dificili, mai aroganti, turistule nu intelegi ca problemele noastre sunt mai mari ca ale tale? Ca ne grabim si tu ne incurci? Dar aceste sentimente nu o sa te incerce aici, oamenii din zona sunt calmi si relaxati, au chef de povesti sau sa iti raspunda la intrebari, sa te indrume. Plus ca nu rad de spaniola mea de balta.

7. Cultura, clasic si modern. 37 de muzee. Nu incerc sa va conving de nimic, pun aici cateva si daca aveti chef convingeti-va singuri: Museo de Málaga, Centre Pompidou, Museo Picasso, Centro de Arte Contemporáneo, Fundación Picasso. Museo Casa Natal, Museo Carmen Thyssen Málaga, Colección del Museo Ruso, etc. Lista completa aici. Duminica dupa pranz, accesul este gratuit aproape la toate cele enumerate mai sus. Si daca nu ai chef sa pierzi timpul prin interior no pasa nada, poti sa asisti la “expozitii” in aproape orice loc.

Sunt multe inca de spus despre un astfel de oras, insa si eu mai am de invatat multe despre Málaga. Sper doar ca v-am facut pofta sa petreceti timp aici si prin imprejurimi. Si daca mai aveti nevoie de argumente urmariti acest documentar. Hasta la próxima!