7 si de la capat

23.03.2020

Oare cum glumesc zeii? Allah? Dumnezeu? Buddha sta si el la aceeasi masa cand se nascocesc glumele sau e plecat la o sesiune de meditatie?

Se imprastie zilele astea mai rau ca un virus, credinta in necredinta, revolta catre orice si oricine, dezinteresul si miserupinsmul, disperarea si abandonul, toate ca niste molimi ce nu pot fi stavilite. Incercam zi de zi sa ne reintegram in aceasta noua ordine mondiala ce este extrem de basica: trezit, baie, mic dejun, luat telefonul in mana, miscat prin casa, jucat cu copiii si de la capat. Nu mai avem alte “griji”, viata noastra se invarte intr-un perimetru de 50-100 de m2. Seara ne punem in pat singuri sau unul la distanta de celalalt in speranta in care o sa prindem ceva fain in somn, in vis. Toata realitatea ce era banala saptamanile trecute acum e o himera pe care speri doar sa o mai regasesti intr-unul din visele ce vor urma. Pentru ca daca vei reusi sa dormi, cea mai mare realizare in aceste conditii, este sa visezi ca iesi, ca alergi, ca mergi cu bicicleta sau ca te alaturi colegilor tai la locul de munca. Eu unul sunt de-a dreptul fericit si doar daca dorm, fara vise, nu am asemenea pretentii. Daca dorm 6-7 ore ca un bolovan deja e o mare realizare, daca visez ceva placut pare utopic, iar dimineata, dupa o noapte buna exista o zona “tampon” dintre trezit partial si trezit total in care efectiv uit de carantina, de a-normalitatea pe care o traim cu totii, cateva zeci de secunde de normalitate mult ravnita. Si apoi, implacabil bolovanul se rostogoleste din nou peste tine, aluneca la baza si trebuie sa o iei de la inceput cu baia, micul dejun, copiii, telefonul, obsesiile oamenilor de pe internet, obsesiile din capul tau si realitatile zilnice dure si tot mai vizibile.

Da, cred ca zeii fac glume si se simt bine, de ce nu ar face-o? Daca au facut toata lumea in 7 zile nu le-a mai ramas timp sa si glumeasca? Am si dovezi stiintifice, Sisif imi e martor.