Unde stai si cum te deplasezi

Cum se descurcau oamenii in vacanta acum 10-20 de ani, adica in comuna primitiva a calatoriilor? Va dati seama ca acei salbatici foloseau inca harti si mai ciudat e ca opreau un localnic si il intrebau cum sa ajunga la piata sau in port? Sa ne fereasca sfintii si Don Trump sa mai ajungem in acele vremuri!

Credit foto calahondaeuc.

Bun. V-ati stabilit perioada de calatorie, ati luat biletele de avion si in functie de cine vine in vacanta, cat stai si ce vreti sa faceti o sa desfasuram cateva scenarii.

O ard relaxat, eu si iubita, vrem la plaja, dar si sa ne distram. In cazul in care vreti sa va refaceti dupa 6 luni de munca si 1000 de ore de trafic dambovitean e simplu. Luati-va cazare in Malaga centru, El Palo sau Playa de la Misericordia. Tot ce aveti nevoie este la o plimbare de 10-20, maxim 30 de minute pe jos sau mai scurt, cu mijloacele de transport in comun. De-asemenea puteti inchiria biciclete. Biciclete nu trotinete electrice ca nu mai sunteti copii, ok? De la aeroport pana in centru Malaga, puteti lua autobuzul sau trenul. Eu prefer trenul, e mai rapid si poti cobora la statia centrala Maria Zambrano sau chiar in centru, la statia Centro Alameda, in functie de unde sunteti cazati. Daca as alege, eu mi-as face vacanta clar in cartierul vechi de pescari, El Palo. Este situat la iesirea estica a orasului si inca are farmecul anilor trecuti, casute mici si albe, restaurante pe plaja cu preturi mici, localnici amabili. Iar seara e simplu de ajuns la Teatro Cervantes sau la un club cu muzica live.

Am vrut sa vin cu nevasta si copiii, insa s-au trezit si socrii ca vor sa ni se alature. Oh, ce bucurie, sunteti voi cinci si cu socrii… zece persoane. Plus ca vor si piscina, dar si plaja aproape, iar copiii trebuie dusi si la parcuri acvatice. Genul asta de vacanta este aproape ca Nodul Gordian, nu prea are solutii exacte, din cand in cand trebuie lovit cu sabia. Insa… Din start va recomand sa inchiriati masina si sa NU stati intr-un oras ca Malaga. Masina de inchiriat e foarte bine de luat din aeroport, va scuteste de alte drumuri, transferuri, bilete de tren sau autobuz. Iar de inchiriat cel mai simplu este sa o faceti prin intermediul DoYouSpain.com, un motor de cautare asemeni booking.com, dar dedicat inchirierilor de masini. E simplu de folosit/rezervat si destul de ieftin. Trebuie sa stiti ca daca taxa de inchirere pentru o saptamana este de 7 (SAPTE) euro va recomand sa mai platiti si asigurarea full. Asta inseamna ca mai platiti 50 de euro, DAR nu va blocheaza nimeni 1000 garantie. Plus “taxa de combustibil”. Masina va este predata (de exemplu) cu combustibil in valoare de 30 de euro si trebuie sa o returnati la fel, altfel pierdeti cei 30 de euro. La final, pentru 7 zile o sa platiti 7+50+30. Un pret mai mult decat bun din punctul meu de vedere.

De ce spun ca NU e bine sa va cazati in Malaga daca ati inchiriat masina? Pentru ca e foarte putin probabil sa gasiti parcare cu mai putin de 25 de euro/zi, ceea ce inseamna ca la final parcarea va costa mult mai mult ca masina. Cand parcati in Sevilla, Granada, Ronda sau Gibraltar, parcati mereu in parcari cu plata. Mai bine 2,5 euro/ora decat 200 amenda. In cazul in care cautati o parcare ieftina aproape de centru din Malaga, aveti aici una. E deschisa intre orele 6:30-21:45, costa 1,5 euro indiferent cate ore o lasati, dar in prima parte a zilei este aglomerata. In rest liber, ieftin si simplu. Plus ca in 10 minute sunteti in centrul orasului.

In cazul in care chiar ati reusit sa faceti “imprudenta” sa mergeti in vacanta cu socrii si copiii, am scris un articol pentru situatii de acest gen.

Unde va recomand sa va cazati in cazul in care nu alegeti orasul Malaga? Partea de vest cu Torremolinos, Benalmadena si Fuengirola sau in est unde lucrurile sunt o idee mai putin comerciale si orientate spre turisti spanioli: Rincon de la Victoria, Torre del Mar, Torrox, Nerja si Almunecar. Cu exceptia oraselului Nerja o sa aveti parte de parcari gratuite chiar si in sezon, preturi acceptabile sau mai mici ca si in capitala si in 5 minute sunteti pe autostrada pentru escapade in alte locuri.

Alte variante de deplasare:

  • Din statia centrala Maria Zambrano cu trenul. Detalii, program, costuri aici.
  • Cu autobuzul din aceeasi statie, partea de busuri. Site-ul oficial aici.
  • BlaBlaCar. Daca sunteti singur in vacanta sau in doi e simplu sa mergeti folosind aceasta aplicatie, e populara in zona si poate va faceti si prieteni noi.
  • Agentii specializate pentru day tour. De exemplu vreti sa va relaxati 6 zile, dar o zi o pastrati pentru a vizita Gibraltar? Alegeti o agentie locala. Povestea mea despre Gibraltar aici.
  • Stiti ca puteti sa luati un ferry din Malaga pana in Melilla (teritoriu spaniol aflat in nordul Africii? Rezervati-va biletele de pe site-ul Balearia sau Trasmediterranea

iar la final o rugaminte. Mai luati-o si pe jos din cand in cand. Ca e Sevilla sau e Granada distantele sunt relativ mici, iar revelatiile pe care o sa le aveti vor fi imense, aceste orase sunt muzee in aer liber. Iar daca aveti chef de miscare pe langa mare, consultati ce trasee sunt deschise din proiectul Senda Litoral.