Departe, in lumea inlantuita*

* sau cum a fost vara asta in Andalucia

Sunt singurul om ce are senzatia ca traieste un cosmar cu final nestiut? Sau mai sunt nebuni ca mine? Faceti un exercitiu in doua parti. Stati in fata temblelizorului minim o ora si treceti prin toate posturile de stiri si o sa vedeti ca in afara de pacostea asta de virus nu mai exista nimic. Inceputul scolii nu conteaza, inaugurarea unor km de metrou in Bucuresti e inca doar un prilej de glume sau de etalare grobiana si singura realitate este virusul. Apoi mergeti in oras, plimbati-va cu cainele, intrati in Mega Image, beti o bere si o sa constatati ca lumea inca rade, femeile inca iau bataie, iar stirile din sport sunt doar despre Gigi. Deci, nu s-a schimbat nimic?

foto credit Radu Rosu

Daca ar exista un concurs de cum sa faci un dezastru mai mare decat este cu siguranta anul aceasta guvernele din toata lumea s-ar bate pentru premiul 1. Altfel, care e explicatia ca numarul de cazuri din carantina si apoi de dupa sunt aproape egale? Sau ca intr-o tara ca Spania unde masca este obligatorie peste tot numarul de cazuri se situeaza de departe pe locul 1 in Europa. Cu toate astea, oamenii au vrut sa iasa din casa, sa mearga in concedii si evident sa isi petreaca vacanta (si) in Spania.

Aici, in primul rand, s-a inversat dramatic procentul turisti nationali-turisti straini. Astfel, s-a ajuns ca doar un maxim de 10% din turisti sa fie din Anglia, Germania sau tarile nordice. Doar ce viteji, ati spune, nu? Nu neaparat, mai degraba cei cu capul la locul lui. Oameni ce si-au asumat ca vin intr-o tara cu probleme mari, dar care a compensat aceste probleme prin vreme frumoasa, plaje putin mai libere si obiective turistice aproape pustii.

Turistul national, insa nu este atat de simpatic cum am crede. Exista un procent foarte mic de familii ce merg in zone cu plaja si stau la hotel de 5 stele si mananca la restaurante, majoritatea prefera case sau apartamente in regim hotelier si au ales mai degraba sa dea banii pe alimente de la supermarketul Mercadona, iar in oras s-au multumit cu cafea si inghetata pentru copii. Deci, fiesta sau mai degraba starea de fapt pe care am putea sa o denumim fiesta ce se instaura in Spania pentru minim doua luni a cam disparut. Pentru ca se rade, se bea bere, dar gandul ce spune anul asta trebuie sa supravietuim apare in mintea fiecarui cetatean ce face parte dintr-o familie ce traieste in Spania.

Recomand insa in continuare sa veniti in Andalucia. Nu veti pati nimic atat timp cat va vedeti de treaba si respectati regulile. Dimpotriva veti avea ocazia sa descoperiti locuri mimunate cum ar fi Ronda, Sevilla, Granada, Malaga sau Nerja, ce nu sunt acum inundate de hoardele de turisti dezlantuiti si necivilizati.

Si daca va faceti curaj si doriti ajutor pentru a planifica o vacanta frumoasa va stau la dispozitie la hola@andalucia.ro

Hasta pronto amigos!