Te uită cum soare noiembrie

Acum cateva zile urmaream cateva secvente din “Vocea Romaniei” si am remarcat ca un tanar aspirant la “postul” de artist nu stia cine este Robbie Williams. Dupa cateva minute a urmat o fata ce nu auzise de Bjork. E ok pentru majoritatea tinerilor nascuti in anii 2000 sa nu stie artistii ce erau atunci la moda. Oarecum normal. Insa pentru o persoana ce doreste sa fie muzician este o scapare de nepermis. Ce va urma? Sa NU stim de Michael Jackson sau de Prince? In aceasta nota m-as mira ca aceeasi generatie sa isi aduca aminte de Nicu Alifantis, insa eu unul in afara de faptul ca l-am cunoscut si i-am organizat la Bistrita doua concerte imi aduc mereu aminte de albumele dansului, mai ales cele pe versuri de Nichita Stanescu.

Piesa evocata in titlu face referire de data asta la versurile lui Bacovia ce se potriveau manusa la vremea dintre 15 octombrie si 15 aprilie, cel putin in zona Bistrita sau Cluj-Napoca.

Apus de soare, varianta din La Caleta de Velez

Dupa cum stiti am dat ceata clasica sau lipsa soarelui din Romania pe soarele andaluz. De opt ani sunt aici si pretind ca stiu multe despre aceste locuri, desi recunosc, mereu am de invatat ceva. De pilda faptul ca vremea, la fel ca si vremurile s-a schimbat radical. In sensul ca daca inainte noiembrie era o luna in care vantul si ploile isi faceau de cap, acum a fost dominata de soare si temperaturi de peste 18-20 de grade. Pe alocuri chiar s-a facut si plaja, iar subsemnatul, mai loco din fire, a facut si baie.

Multa lume intreaba exact acest lucru cand se pregatesc sa vina in zona: care e temperatura apei? Iar de aici poate aparea o intreaga discutie. Daca va ganditi ca Andalucia are apa calda ca in Grecia, va inselati, foarte rar se intampla sa fie apa de peste 21-22 de grade. Vara asta s-a intamplat da, pentru 2-3 saptamani, ca apa sa ajunga chiar la 27 de grade, dar aceasta e o anomalie si inca o statistica ingrijoratoare. Din 1 iunie pana in 1 noiembre, in medie apa variaza intre 16 si 22 de grade. Iar daca astazi are 22, maine poate sa ajunga la 16 dintr-un simplu motiv: curentii din Atlantic ce sunt foarte aproape si ce influenteaza prin stramtoarea Gibraltar aceste variatii. Deci daca vreti sa va “balaciti” NU, Andalucia, nu este destinatia voastra de plaja. Daca vreti sa inotati DA, e ok, apa e buna, racoroasa si proaspata si mereu te va trezi sau te va duce intr-o lume mai clara si mai buna dupa o sesiune de inot. Astfel, in noiembrie, desi apa a variat intre 15 si 16 grade am inotat cu fiecare ocazie avuta: asta insemnand un interval de soare fara nori de minim o ora si fara vant. Pentru ca mereu ma incalzesc in apa, dar afara lucrurile devin mai complicate daca bate vantul si sunt nori.

Ce e trist si nu intereseaza pe niciun turist este faptul ca nu a mai plouat sanatos de… nu stiu cand la propriu, pentru ca ultimele ploi zdravene au fost acum 8 luni, insa au venit in combinatie cu CALIMA deci nu se pune. Lacurile de acumulare din zona sunt sau vor fi declarate seci pentru ca au scazut sub 7% din capacitate, dar e ok, ca turist te doare la patina, mai ales ca te poti bucura in continuare si de fructele exotice ce sunt excelente, dar se presupune ca sunt “de vina” pentru consumul de apa exagerat din ultimii ani.

Trecand rapid peste subiectul neinteresant al secetei, Andalucia ofera in aceasta noua conjunctura meteorologica si mai multe variante de a petrece vacanta de iarna la soare, la plimbare, cu mancare excelenta si preturi de bun simt. Si daca sunteti putin indrazneti puteti face si un pic de plaja, va promit ca nu o sa patiti nimic rau, doar o sa reveniti acasa putin mai bronzati. In plus, pentru cei cu adevarat indrazneti va readuc aminte ca exista varianta de a face plaja dimineata si de a skia dupa-masa sau seara. Am scris mai de mult pe aceasta tema aici.

Si ca sa fie treaba treaba, cand ma pregateam sa inchei apoteotic acest articol tocmai am vazut o atentionare meteo via Storm Malaga, un cont de meteo din zona foarte util. Se pare ca in urmatoarele 15 zile din decembrie va ploua cumulat mai mult decat a plouat in ultimele 8 luni. INSA exista *steluta extrem de importanta: marea majoritatea a acestor precipiatii se vor concentra la vest de Malaga: Marbella, Estepona, Cadiz, Sevilla, Ronda, Huelva, etc. In partea de est, respectiv in regiunea Axarquia si spre Motril si Almeria va ploua mult mai putin.

Iar la final dedicatia speciala a zilei cu sus pomenitul Nicu Alifantis si o ultima specificatie: In Malaga ultima data cand a nins a fost in miercuri 3 februarie 1954.