Don Taró si señora Calima

Lucrurile sunt într-o continuă schimbare, iar Andalucia nu avea cum să scape de vremurile astea. Ce știam astăzi despre vremea din iulie și august nu a mai fost valabil în 2022 așa că articolul de astăzi vă prezintă câteva elemente importante pe care puteți să le aveți în vedere când alegeți Andalucia ca și destinație și doriți să fiți puși la punct cu fenonemele meteo ce pot să va facă vacanța excelență sau dezastruoasă. 

Septembrie pe plajă

Veștile bune vin ca de obicei la început: Andalucia rămâne fără discuție cea mai bună destinație din Europa continentală când vorbim de vreme bună, zile însorite. Media de zile cu soare full sau parțial, fără ploaie, este de 300/an ceea ce înseamnă că ai șanse mari să bei cafeaua pe plajă în dimineață zilei de 1 ianuarie, de Crăciun, de Pastile Catolic sau Ortodox, ș.a.m.d. 

Veștile proaste sunt mai multe: în primul rând, în această vară nu s-a mai confirmat tradiționala diferență de temperatura dintre zi și noapte. E normal să ai 30-34 de grade în Marbella, Almeria sau Malaga în iulie&august, dar în general după ora 9 seara se înregistrau 22 de grade sau chiar 20. Această temperatura plus umiditatea făcea ca plimbările nocturne să fie excelente, iar somnul foarte bun. Acum în zona de coastă ne-am confruntat cu temperaturi de 30 de grade. 

Și ca să fie treaba-treaba, dacă nu sunt suficiente cele 30 de grade din când în când apare señor Terral. Și una este să apară acest vânt în ianuarie sau februarie și cu totul altă poveste e când vine în iulie. Exemplu concret: tocmai plecam de la concertul Christina Aguilera din Marbella, era ora 12:30 noaptea și termometrul din mașină înregistra 34 de grade. Am exclamat surprins că e foarte cald pentru acea ora. Ei bine în următoarele maxim 10 minute temperatura a ajuns la 35, 36, 37, 39 și 39°C! Doamnelor și domnilor, pe scena lăsată liberă de Aguliera a pășit Terral. Contrar folclorului popular acest vânt NU vine din Africa ci din nord, coborând pe versanții munților și dealurilor, punând în aplicare efectul Föhn. Acest efect înseamnă exact ce credeți că înseamnă: că indiferent unde sunteți vă veți trezi cu föhn ce vă suflă tare, uscat și fierbinte în față. 

Malaga cuprinsa de taró, in toata splendoarea sa. Copyright spanjevandaag punct com

O altă întâmplare reală îl are protagonist pe Taró. Acum mai bine de 15 ani când am venit prima dată în zona Malaga eram singur pe un șezlong pe plaja Burriana din Nerja. După un prânz copios m-am întins și am stat cu ochii închiși câteva minute, încercând să mă relaxez. În momentul în care am deschis ochii, după un maxim de 15 minute, pur și simplu nu mai vedeam nimic la 3-4 m. Toată plaja și marea erau cuprinse de o ceață dubioasă ce îmi aducea aminte de atmoferă tenebra a celebrului “Twin Peaks”. Între timp am asistat de zeci de ori la acest fenomen și chiar mă bucur să îl prind în direct pentru că este extrem de spectaculos să vezi cum dispare întreaga coastă. Bătrânii din Malaga o numesc Țaró, însă în alte locuri se numește boria, iar oficial se numește ceață de advecție. Pe scurt, este un fenomen cauzat de diferența de temperatură dintre suprafața mării, mult mai rece decât temperatura aerului. 

Apocalipsa? Nu, calima. Credit foto el diario punct es

După cum imaginea de mai sus o arată Calima, arată teribil, are efecte nocive și este urâtă de toată lumea mai puțin proprietarii de spălătorii auto și cei ce vând lichid de parbriz. Într-o definiție simplistă și populară Calima este praful din Sahara ce este purtat de vânt și adus pe tărâmul andaluz. În mod concret vorbim despre intrarea unui flux de aer cu praf atmosferic în suspensie, provenit din Africa. În urma lui, vizibilitate devine extrem de slabă și chiar se acumulează picături de noroi dacă plouă. Calima este generată de obicei după apariția furtunilor de nisip în deșertul Sahara. Practic în afară de faptul că aerul este extrem de greu și dificil de respirat acest fenomen meteo lasă urme teribile pe mașini și clădiri. 

Dana nu este colega mea și nici măcar prietena cuiva. Când este anunțată Dana sau “gota fria”-“picătura rece”, avem de obicei de a face cu furtuni puternice însoțite de vânt și inundații. În termeni profesionali, Dana este de obicei rezultatul unui front de aer polar rece (jet stream) care avansează lent peste partea continentală la altitudini mari (în mod normal 5-9 km) și se ciocnește cu aerul mai cald și Marea Mediterană umedă, generând furtuni puternice. 

Ok, în acest moment ești pus la punct cu cele mai importante fenomene meteo din zona Andalucia, astfel că, în următoarea vacanță nu mai poți fii surpins de nimic. Apropo, faptul că am ales să scriu astăzi despre acest subiect este legat doar de informarea voastră pe cât mai multe subiecte. Nu e cazul să va alarmați și nici să schimbați destinația de vacanță, adu-ți aminte ce am spus la început: 300 de zile de soare pe an. 🙂

PS: Vrei o vacanță custom sau cauți să cumperi o propietate în zonă? Scrie-mi la hola@andalucia.ro